Saturday, December 20, 2014

Serial – een geslaagde contentstrategie

Zojuist is het laatste deel van Serial gepubliceerd. Serial is serie van 12 podcasts van de hand van Sarah Koenig en geproduceerd door This American Life van WBEZ. Het volgt het onderzoek van Sarah naar een moordzaak in 1999. In 12 afleveringen wordt het verhaal verteld van de moord op Hae Min Lee in Baltimore, de veroordeling van Adnan Syed voor deze moord en het onderzoek naar het bewijs – 15 jaar later.


Na aflevering 1 was ik direct verslaafd. Het plot is intrigerend: een ontkennende verdachte, veroordeeld op uiterst dun bewijs dat op veel plaatsen elkaar tegenspreekt. Daarnaast nemen Sarah Koenig en haar team de luisteraar mee op hun zoektocht vol twijfel, verbazing en soms zelfs humor.

Wat zijn de aspecten die Serial in mijn ogen bijzonder maken, en wat doet dit verhaal in een Blog over voornamelijk de technische en business aspecten van contentstrategie?

Serial en contentstrategie


Iedere content strateeg kent inmiddels het belang van een goed verhaal, en dit is een goed verhaal. Niemand begrijpt hoe de zachtaardige 17-jarige Adnan zijn eveneens 17-jarige ex-vriendin heeft kunnen vermoorden, maar hij is er wel voor veroordeeld, ondanks soms flinterdun bewijs. Het interessante verhaal plus de persoonlijke – haast intieme – manier waarop het verteld wordt zijn voor mij de eerste stap in deze geslaagde contentstrategie.

Een tweede stap is de aandacht die in deze productie is gegaan. 15 Maanden onderzoek van een compleet team van journalisten heeft geresulteerd in 12 podcasts van ieder ongeveer een uur non-fictie radio. Het dichtste wat erbij komt dat ik ken is Argos radio – maar dan maatje XXL. Er is een eigen website met ondersteund materiaal en er is zelfs speciaal een eigen soundtrack gecomponeerd door Mark Henry Phillips en Nick Thorburn.

De derde stap is de – voor mij – ideale kanaalkeuze. Ik zit dagelijks twee uur in de auto, en een uur Radio 1 is echt genoeg per dag. Podcasts zijn voor mij ideaal omdat ik kan luisteren naar de dingen die mij interesseren: Argos, de Content Matters Podcast en vele anderen, op het moment dat het mij uitkomt.

De vierde stap in deze geslaagde contentstrategie is het commerciële aspect. De eerste podcasts worden betaald door het WBEZ radiostation, gesponsord door MailChimp. In opvolgende podcasts hoor je extra sponsors aanhaken, aangetrokken door de kwaliteit en/of het succes van de podcast. In één aflevering doet Sarah Koenig een oproep voor de financiering van een tweede seizoen. Deze financiering is binnen een week rond.

Ook ik heb een kleine donatie gedaan aan Serial. Het blijft raar dat ik zonder knipperen 20 euro neertel voor een nieuw goed (e-)boek van mijn favoriete auteurs, maar twijfel over het doneren van een paar euro na het gratis krijgen van een fantastisch audioboek van 12 uur.

Conclusie


Mijn doel van deze blog was om te vertellen over hoe ik genoten heb van deze fantastische podcast, en is dat niet het bewijs van een fantastische content strategie? Gratis Word-of-mouth marketing. Doel bereikt met vlag en wimpel! Ik wacht geduldig op seizoen 2 van Serial, of vergelijkbare initiatieven.

Vertel een goed verhaal, zorg dat het kwalitatief goed gemaakt is en in een handig formaat. En laat de credits (in welke vorm dan ook) binnenstromen. Dat geldt voor elke goede contentstrategie.

No comments:

Post a Comment