Friday, August 5, 2016

Artikel-platforms komen en gaan


Mijn eerdere artikelen over artikel-platforms verdienen een kleine update: zoals al gevreesd is eind juli ook eLinea failliet gegaan. De site blijft operationeel in de hoop op een doorstart.Deze “Spotify voor artikelen” bood flat-fee toegang tot een heel brede collectie aan periodieken, maar wist de dagbladpers nooit aan zich te binden.

Eigenaar Michel Suijkerbuijk wijt het bankroet in VillaMedia aan het gebrek aan marketing c.q. marketingkapitaal, iets waar Blendle veel beter in is gebleken.

Paper en Topics

Ondertussen is de dagbladpers zelf ook met artikel-platforms bezig. Het in 2015 gestarte Paper Magazine biedt 15 geselecteerde hoofdartikelen per dag voor € 6 per maand – zonder toegang tot meer. Vooralsnog lijkt het geen doorslaand succes.

Sinds kort kunnen abonnees van de 4 grote landelijke titels van De Persgroep ook gratis toegang krijgen tot de overige titels en artikelen van De Persgroep via Topics. Topics doorbreekt de beperking tot één krantenlabel en ontsluit nieuwsartikelen op een meer thematische manier.

Het gratis “verdienmodel” is natuurlijk erg interessant voor de lezers, maar het bereik blijft vooralsnog beperkt tot de eigen titels van De Persgroep. Of dit genoeg is om te floreren of te overleven? Wordt vervolgd…

1 comment: