Friday, April 1, 2016

Artikel-platforms – 2 jaar verder

Twee jaar geleden schreef ik een blog over artikel-platforms. Van de 4 besproken platforms ging MyJour naar eigen zeggen gisteren op zwart (alleen is iemand gisteren vergeten een stekkertje eruit te trekken). Tijd voor een korte update.


Exit MyJour

MyJour geeft zelf aan dat het niet lukte een succesvol verdienmodel neer te zetten. Iets waar Blendle ook niet in slaagt, maar wel voldoende investeerders wist aan te trekken.
Volgens MyJour oprichter Verheul is de keuze van Blendle om zich op journalisten en mediabedrijven (en hun bereik) te richten achteraf beter gebleken dan de keuze voor een uitgever-oriëntatie van MyJour.

Waarom wint Blendle (voorlopig)

De NRC noemt ook 5 lessen uit deze strijd: Investeerders, Bereik, Verdienmodel, Marketing en Onmisbaarheid.

Persoonlijk denk ik dat meespeelt dat Blendle (en eLinea) een veel betere User Experience wisten te bieden dan MyJour, en daarmee een grotere schare gebruikers wist te binden die trouw bleven en dus ook bleven betalen. In mijn vorige blog noemde ik dit curatie – iets waar Blendle m.i. goed op heeft ingezet.

De toekomst

Dat vier soortgelijke platforms naast elkaar overkill was is niet zo vreemd. Of eLinea het nog lang volhoudt naast Blendle – we zullen het zien. Het NRC artikel noemt ook voor Blendle een aantal gevaren c.q. noodzakelijke doorontwikkelingen.

Dat Artikelgemist.nl nog bestaat wil ik een klein wonder noemen, ik vind de User Experience dramatisch. Lage kosten en hoge marges op kleine omzetten houden het wellicht nog lange tijden in de lucht.

No comments:

Post a Comment