Friday, October 3, 2014

De E-boekenmarkt is in beweging

Het zijn interessante tijden op de e-boekenmarkt. De markt leek een plateaufase te hebben bereikt, terwijl business en techniek nog lang niet uitontwikkeld zijn. Onderstaande figuur toont de afzet in e-books per kwartaal volgens het Centraal Boekhuis, met een flinke dip in verkopen (rood).

e-Book afzet volgens Centraal Boekhuis

Hierbij een aantal ontwikkelingen van de afgelopen maanden:

 1. 2e Hands e-books
  Tom Kabinet biedt de mogelijkheid om e-books 2e hands aan te bieden en te verkopen. Dit tot grote vreugde van boekenlezers en tot ergernis van het Nederlands Uitgevers Verbond. De rechter heeft bepaald dat Tom Kabinet vooralsnog door mag gaan met zijn winkel in 2e hands e-books.
 2. All-you-can-read e-books
  Schreef ik al eerder over Flat Fee lezen van artikelen, ook op de e-book markt doet dit model zijn intrede. Onder andere Scribd, Amazon, Oyster en Entitle zijn hiermee gekomen, waarbij Entitle in ieder geval ook lezen op de e-reader ondersteund.
  In Nederland is Elly’s choice gestart: 10 e-books per maand voor €2,99 per maand. Klinkt aantrekkelijk, maar helaas alleen (nog) boeken van VBK en Dutch Media, dus nog geen Spotify voor e-books.
 3. E-books lenen
  Bij de samenwerkende bibliotheken kun je sinds kort ook e-books lenen.
  Inmiddels zijn er 125.000 e-booklezers ingeschreven die al meer dan 500.000 e-books uit het assortiment van ongeveer 7000 boeken hebben gedownload. Hiermee is de e-boekenmarkt aanzienlijk verruimd (zie cijfers CB).
 4. Centrale e-boekenplank
  Het CPNB heeft LeesID geïntroduceerd, een centrale e-boekenplank voor e-books. Via LeesID hebben lezers een centrale toegangsplek tot alle e-books van de verschillende deelnemende aanbieders.
 5. Buitenlandse e-books
  Bol.com en Kobo gaan samenwerken. Voor BOL betekent dit toegang tot een enorme collectie buitenlandse e-books en een geavanceerd technologisch platform. Voor Kobo is het een grote sprong op de Nederlandse marktOn the platform, reading van Mo Riza via Flickr (CC BY 2.0)

Waarom zo veel rumoer?

Kenners verwachten een grote entree van Amazon op de Nederlandse markt. Als een dergelijke speler de markt betreedt zal er veel veranderen. De markt zal (hopelijk) groeien, en de bestaande partijen zullen (waarschijnlijk) marktaandeel verliezen. Daarom is het verstandig nu nog zo veel mogelijk strategische posities te betrekken.

Wat zijn uw ervaringen met bovenstaande innovaties? En op welke verandering zit u als e-lezer te wachten? 

Meer lezen?No comments:

Post a Comment